El Tresor de Petra

Senderisme a Jordània, Petra, un itinerari diferent

Poques coses podem dir de Petra que aquells qui s'hagin plantejat o hagin viatjat a Jordània, o gairebé, fins-hi tot aquells que no, no sàpiguen.
Aprofitarem la nostra estada a terres jordanes per a fer una visita a aquest monument declarat com a Patrimoni Mundial per la UNESCO tot allargassant l'estona fent una mica de senderisme pels seus entorns més immediats.

A més de recórrer el Siq, per arribar al Tresor, la ruta més transitada, ens aproparem fins al temple de Qasr el-Bint i més enllà, ens enfilarem pels wadis per arribar fins al famós monestir, Ed Deir. Per al retorn, hem cercat també una ruta diferent, menys concorreguda, més tranquil·la, i amb un panorama diferent, davallant pel poc conegut, però no per això complicat Wadi Muaysra al Gharbiyya.

Índex dels continguts:

Fitxa

  • Activitat: Senderisme
  • Punt de sortida: Centre de visitants de Petra (Wadi Musa)
  • Població més propera: Wadi Musa
  • Distància: 17 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 550 metres (aproximació)
  • Temps: 5h34'
  • Dificultat: Fàcil
  • Cartografia/Bibliografia:
    • Jordan - Walks, Treks, Caves, Climbs and Canyons (Ed. Cicerone)
  • Material recomanable: Recordar aigua suficient per a hidratar-se.
Punt de referència Temps parcial Temps total km
Centre de Visitants 00:00 00:00 0
entrada Siq 11' 11' 0,67
el Tresor de Petra 36' 47' 1,98
teatre Romà 19' 1h6' 2,58
Qsar el-Bint 29' 1h35' 4,03
el monestir Ed Deir 39' 2h14' 6,4
Capçalera Wadi 1h 3h14' 9,36
Final Wadi 45' 3h59' 11,72
Centre de visitants 1h35' 5h34' 17,08

Descripció de la ruta

No ens extendrem gaire amb noms, ni amb explicacions històriques que fàcilment podeu descobrir a les guies o per internet, aquí explicarem únicament l'activitat, i és clar, breument, el que veurem.

La ruta comença al centre de visitants, a Wadi Musa, on no haurem d'afegir ni un duro per a aconseguir l'entrada a Petra, doncs abans de venir, ja havíem comprat el Jordan Pass.

Cal ser matiners, a les sis del matí ja passàvem per la porta del complex i ens n'anàvem a treure l'entrada per poder accedir a Petra.
A aquesta hora, ni hi ha les aglomeracions típiques d'un monument com aquest, ni fa la calor asfixiant que fa a Jordània a partir de mig matí; vaja, matinem, també, perquè sortim a caminar, i cal anar d'hora.

Un camí molt ben endreçat ens baixa des del centre de visitants fins a l'entrada del Siq, on veiem el dic i el túnel que els Nabateus van construir per desviar l'aigua de les riuades i que no entrés pel Siq. Nosaltres, a diferència de l'aigua, si que hi entrarem, i el resseguirem durant el seu gairebé quilòmetre i mig de llargada, observant algunes talles a les parets o en roques soles, les canalitzacions d'aigua, i veient com mica en mica, el complex es va adaptant al turisme, un còmode paviment recorre el siq de punta a punta.

Com bé sap tothom, el siq és, com la majoria de siq de Jordània, estret, amb punts de no més de dos metres d'amplada i altes, molt altes parets.

Amb el pas dels minuts, i passa rere passa anem avançant fins a descobrir una part de la façana del Tresor de Petra, que se'ns mostra, tímid, entre les parets del siq. Davant del tresor, el siq s'aixampla, i ens permet observar a consciència aquesta talla a la pedra que vàren fer els Nabateus. L'indret té un encant realment especial, però, si sou dels que us agrada fer volar la imaginació, creieu-nos, que el millor està per venir.

Un cop hem acabat de badar davant aquesta façana, seguim cap a fora del Siq, però no tornant sobre les nostres passes, sinó seguint avançant pel siq, a la dreta del teatre, cap al Teatre Romà. Sortint del Tresor, si observem la paret de la dreta, molts metres amunt, veurem restes d'un antig tub, fet de fang i incrustat a la paret, emprat per a canalitzar l'aigua.

En breu sortirem a l'indret del teatre, on el siq s'aixampla, les parets s'amaguen, i uns turons a banda i banda guanyen protagonisme, amb el riu, o el que havia estat, ara canalitzat pel centre. Seguirem caminant, cap al següent objectiu, el temple Qasr el-Bint, no per com de bonic és, que no n'és pas gaire, sinó perquè és des de davant seu, d'on surt la ruta que cerquem.

No podem estar-nos de dir, que si ja ara, tombem la vista enrere (si no ho hem fet ja, embadalits per l'entorn), veurem les tombes dels reis, unes façanes tant o més espectaculars (tot i que no tant ben conservades) com la del Tresor de Petra. Us imagineu tota aquesta ciutat plena de vida ?

Però tornem a la ruta senderista, seguirem el camí per la cruilla de torrents, per la part inferior esquerra del restaurant que hi ha davant Qasr el-Bint.
La ruta que cerquem, és la que mena al monastir, vagament indicada, però fàcil de seguir, un cop l'hem trobada.

Aquesta ruta ascendeix cap al monestir, pujant al principi per l'esquerra d'un torrent, que anirem remuntant poc a poc, amb un itinerari ben definit, amb escales pràcticament a tothora. En el moment de la nostra visita, resultava curiós veure com la boira jugava amb els caps de les muntanyes alhora que s'anava enretirant poc a poc, mentre el dia i la seva calor li anaven guanyant la batalla.

Arribarem a Ed Deir, conegut com "el monestir", una altra espectacular façana molt ben tallada en les roques de la muntanya, hi quedarem uns minuts badocs, pensant en com s'ho devien fer, i rient fent broma pensant en la impossibilitat d'esborrar qualsevol error que es pogués cometre en la talla, just abans de donar-la per acabada.

Des d'aquí, la informació que teniem, parlava d'una ruta excepcional, fàcil però amb algun pas molt exposat al final (al principi per nosaltres, doncs l'agafem al revés de com es descriu). La ruta en qüestió, és la ruta 84 Beidah to Ed Deir by the High Route, de la guia Jordan - Walks, Treks, Caves, Climbs and Canyons (Ed. Cicerone), bé, de fet, n'és un tros, perquè la fem servir només per vorejar la muntanya, i fer la circular per tornar a Qasr el-Bint, baixant-hi pel Wadi Muaysra ak Gharbiyya.

Però res més lluny de la realitat pel que fa als passos exposats, la ruta ara és una ruta secundària (però perfectament condicionada) per accedir, com diu el títol a la guia, al monestir des de Beidah. Així que tots els passos exposats, han estat eliminats amb la construcció de passos amb pedra, i murs que fan alhora de contenció per al camí, i barana perquè ningú es fumi marges avall.

Però no ens avancem, encara érem davant del monestir, amb la boca oberta. La tanquem i ens preparem per reemprendre el camí.

Trobar el camí no és pas tant difícil com podria semblar; només cal seguir la mateixa paret del monestir, en direcció més o menys Nord, passant per noves excavacions fins trobar un torrent que sembla saltar muntanya avall i pel qual hem de baixar uns metres, no gaires, perquè de seguida, si ens hi fixem a la nostra dreta veurem una lleixa de pedra, força llisa i inclinada que ens serveix per a cercar el camí que voreja la muntanya pel seu vessant Nord.

Gaudiu de l'espectacle, doncs les vistes s'obren de forma sobtada i ampla, com ampla és la vall que s'ha obert davant nostre.
Des d'ara doncs, només queda seguir el camí, sense possibilitat de pèrdua doncs és absolutament obligat.
Cal que pareu atenció, a no intentar baixar pel primer wadi que trobarem, passarem per un coll sense cap mena d'indicació en especial, si bé en una primera ullada la topografia de la guia no l'indicava, si que el deixa entreveure amb les escasses corbes de nivell que representa. No en coneixem el nom, però no és el Muaysra ak Gharbiyya, però si que n'és afluent, per bé que és de mal baixar, i vàrem arribar a un punt, a tocar de la confluència, on no vam encertar l'indret per baixar, així que vam acabar reculant, i cercant el bo.

Un cop retornats al camí, seguirem caminant, fins a arribar en un gran coll, força planer d'on surt una pista per on arriben els 4x4 des de Beidah.
Ara si, des del coll ja veurem clarament l'obertura ampla del Wadi que busquem, el Gharbiyya.

No podeu tenir dubte de si sou al wadi correcte, doncs el Gharbiyya no presenta dificultats, és una caminada fàcil i que comença baixant per un espedreguer i aviat veurem a l'esquerra alguna tomba petita excavada a la paret. Seguint avall, una altra referència serà el gran bloc trencat pel mig, amb un munt de rocs a la seva dreta, que sembla ser que són d'una antiga presa Nabatea. Poc després anirem pel marge dret, recorrent una pedra amb tonalitats liles.

Mica en mica, aniran apareixent davant els nostres ulls, més i més quantitat de tombes i excavacions a les pedres, així com vistes a Qasr el-Bint, i les tombes dels reis, sens dubte una entrada espectacular de nou a Petra. Seguirem baixant fins que ja pràcticament al final, el wadi es torça a la dreta, semblant que vulgui conectar, de nou amb el camí al monestir, és aquí on hem de sortir de la llera per remuntar un minúscul turó, i darrere aquest, trobarem el tram inicial, planer, del camí al monestir. Des d'aquí només ens quedarà desfer tot el camí fet anteriorment, gaudint com si fós la primera vegada doncs, amb les llums del mig dia, tot canvia per complet amb les noves tonalitats que la llum del sol li dóna a la pedra de Petra.

També és cert que ara, trobarem un Petra diferent, molt més atapeït de com l'hem deixat al moment de començar a pujar al monestir.

Sens dubte Petra ens ha estat una sorpresa, no n'havíem llegit gaire abans d'anar-hi, llevat dels dies anteriors que buscàvem en la guia alguna ruta a peu per fer pels seus entorns, ara entenem, com és que al Jordan Pass ofereixen la possibilitat de restar-hi més d'un dia, doncs realment pot pagar la pena, si se'n disposa, d'invertir més temps recorrent les entranyes de Petra a peu.

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Petra (Wadi Musa)
L'entrada a Petra

L'entrada a Petra

El Siq de Petra

A l'entrada al Siq, res fa pensar què ens hi espera

El Siq de Petra

L'alçada de les parets arriba, a vegades, a passar els 180 metres

El Siq de Petra
El Siq de Petra

A banda i banda, s'hi veuen les restes de canalitzacions d'aigua

El Tresor de Petra

L'arribada al Tresor no pot ser més espectacular

El Tresor de Petra

Fotografies que són postals

El Tresor de Petra

Sortint del Siq, amb el teatre al fons

Encarem les muntanyes a l'altra banda del siq

Encarem les muntanyes a l'altra banda del siq

El camí que enfila cap al monestir

El camí que enfila cap al monestir

A l'esquerra, el torrent; a la dreta, el camí que volta darrere la muntanya

A l'esquerra, el torrent; a la dreta, el camí que volta darrere la muntanya

La major part del temps caminarem per terreny regular

La major part del temps caminarem per terreny regular

Són pràcticament tot escales fins dalt

Són pràcticament tot escales fins dalt

Petra

Només hi ha un pas que pot ser considerat lleugerament exposat

De tornada, de cara a les tombes dels reis

El Monestir Ed Deir

El Monestir Ed Deir

Enfilant el Wadi Muaysa Gharbiyya

Enfilant el Wadi Muaysa Gharbiyya

Les calesses, una de tantes xacres del turisme, aquí no són excepció

Les calesses, una de tantes xacres del turisme, aquí no són excepció

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *